Wavumba, zij die naar vis ruiken


‘Wavumba’ vertelt het verhaal van regisseur Jeroen van Velzen, die opgroeide in Kenia. In de film gaat hij terug naar het land van zijn jeugd op zoek naar droombeelden en kinderfantasieën. Hij vindt daar een oude visser, met minstens zo’n levendige fantasie, die voor de laatste keer in zijn leven een enorme haai wil vangen. De film is op 16 februari 2012 in 5 Nederlandse filmzalen in roulatie gegaan en is door de Boeddhistische Omroep op tv worden uitgezonden. Ook draaide hij op internationale festivals zoals Het IFFR in Rotterdam, Visions du Reel in Zwitserland en Tribeca Film Festival in New York.

Het tot stand brengen van de film had heel wat voeten in de aarde. Met z’n tweeën toerden Jeroen en Sara twee maanden langs Keniaanse kustdorpjes om verhalen op te tekenen van oude mensen en hen vragen te stellen over de zee en haar geheimen. In samenwerking met productiekantoor Studio Nieuwe Gronden en dankzij geld van het Nederlands Film Fonds, de Boeddhistische Omroep, het COBO Fonds en het Media Fonds kwamen zij een jaar later terug met een filmploeg. Op het kleine koraaleiland Wasini namen zij Wavumba op. De vertaling daarvan betekent ‘zij die naar vis ruiken’.

Behalve het schrijven van het scenario heeft Sara tijdens de draaiperiode de productie in Kenia en het vertalen en ondertitelen van het beeldmateriaal op zich genomen. Hoewel film en het schrijven van een scenario een heel andere dynamiek kent dan het schrijven van een artikel of boek, is dit absoluut een weg die Sara verder wil bewandelen. Op het moment is zij bezig met het ontwikkelen van een nieuw project.


www.wavumba.com